Back to All Events

БУДАПЕШТСЬКІ КАЗКИ (HU)

  • Ужгородський замок 33 Kapitul'na Street Uzhhorod, Zakarpats'ka oblast, 88000 Ukraine (map)

Країна: Угорщина | Тип: Художній | Рік: 1976 рік | Хронометраж: 90 хв | Фільм демонструється угорською мовою з українськими субтитрами

Про що фільм

Група чоловіків і жінок блукає спустошеним від війни ландшафтом, намагаючись дістатися Будапешта. На березі Дунаю вони знаходять старенький жовтий трамвай, що зійшов з рейок. Вони ставлять його на колію і штовхають у бік міста. Поступово трамвай обростає новими «пасажирами», за кожним з яких ховається своя історія. Випадкові люди, які опинились разом в одному просторі, формують такий собі зріз суспільства, де з’являється свій лідер, виникають конфлікти, і навіть народжується нове життя. Разом їм доведеться подолати чимало труднощів, але об’єднані спільною метою, вони продовжують їхати у трамваї.  

Іштван Сабо – один із трьох головних представників угорської «нової хвилі», а «Будапештські казки» вважають яскравим зразком цього періоду в кінематографі. У фільмі режисер алегорично розмірковує над повоєнним Будапештом. 

Народившись на Закарпатті і проживаючи тут найкращі свої роки тільки у дорослому віці усвідомив, що дивлюсь багато різних фільмів, а сусіднього угорського кіно зовсім не знаю. Важко обрати щось одне, але робота «Будапештські казки» Іштвана Сабо мені дуже добре запам’яталася своєю трамвайною естетикою. Увесь фільм ми бачимо як компанія людей ставить на рейки трамвайний вагон, а потім рухається у ньому невідомо куди, переживаючи потрясіння та радісні моменти. Чи знайдуть вони спільну мову під тиском зовнішніх обставин і шалених пригод, які цінності у цих людей, куди вони їдуть? Такі питання стосуються кожної нації, а тому кіно продовжує бути актуальним і нині.
— Олексій Уманський

Про режисерА

Іштван Сабо – угорський режисер та сценарист. У своїх роботах досліджує конфлікти, пов’язані з історичним контекстом Центральної Європи. Світову славу йому принесла стрічка «Мефісто» (1981), яка отримала нагороду Американської кіноакадемії за «найкращий фільм іноземною мовою». Це був перший «Оскар» в історії Угорщини. Згодом Сабо двічі отримав Срібного ведмедя Берлінського фестивалю, премію BAFTA та три нагороди Каннського фестивалю.

Фестивалі

  • Каннський кінофестиваль (номінація на Золоту пальмову гілку), 1977

Previous
Previous
11 August

LIBERTATE (RO)