Back to All Events

ТОНДА, СЛАВКА І ЧАРІВНЕ СВІТЛО (SK, HU, CZ)

  • Ужгородський замок 33 Kapitul'na Street Uzhhorod, Zakarpats'ka oblast, 88000 Ukraine (map)

Країна: Словаччина, Угорщина, Чехія | Тип: Анімаційний | Рік: 2023 рік | Хронометраж: 80 хв | Фільм демонструється українською мовою.

Про що фільм

11-річний Тонда від народження має унікальну особливість – він сяє. Через те, що хлопчик не схожий на інших дітей, батьки тримають його на прив’язі, змушують носити рукавички та ховати обличчя за масками. Гіперопіка замість вберегти дитя від цькування, наносить йому лише шкоду. У хлопчика зовсім не має друзів, а будь-які його пориви дослідити зовнішній світ зазнають невдачі. Аж поки у будинок, де живе сім’я Тонди, не заселяється дивна дівчинка Славка, яка має чарівний ліхтарик, світло якого породжує небачені барвисті світи. Разом вони потрапляють у магічну пригоду, щоб врятувати будинок та всіх, хто в ньому живе, від таємничого згустку темряви, який висмоктує світло.

НАВІЩО ДИВИТИСЬ

У фільмі все зроблено вручну – це класична лялькова анімація. «Тонда, Славка і чарівне світло» – це не лише історія про дружбу. Це також фільм про те, як це – бути не таким, як усі, про труднощі у стосунках з батьками, про вміння приймати себе і про толерантність до інших. Головного героя – хлопчика, який сяє, – режисер Філіп Пошивач вигадав ще під час навчання на мультиплікатора. На створення Тонди його надихнула історія власного брата: діти сміялись з нього через руде волосся. «Для мене сяйво – прекрасний символ відмінності, який можна асоціювати з чим завгодно. Відмінність може бути ментальною чи фізичною, це не має значення. Кожен може бачити в сяйві все, що захоче», – пояснює режисер.

Про режисерА

Філіп Пошивач – чеський художник і режисер анімаційних фільмів. Він входить до списку найкращих ілюстраторів для дітей за версією IBBY, а його книжкові ілюстрації здобули численні національні та міжнародні нагороди. «Тонда, Славка і чарівне світло» (2023) – повнометражний анімаційний дебют Філіпа Пошивача. Мультфільм відзначили на Міжнародному фестивалі анімаційних фільмів в Ансі (Франція).

Фестивалі

  • Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів в Ансі (Премія журі Contrechamp), 2023

  • Чеський лев (головна національна кінопремія) за найкращий анімаційний фільм, 2024


Previous
Previous
9 August

КУРАТОРСТВО КІНО ДЛЯ ЮНОЇ АУДИТОРІЇ

Next
Next
10 August

YOUNG FILM FEST ДІТЯМ (CZ)