Back to All Events

ПОЯСНЕННЯ ВСЬОГО (HU, SK)

  • Мультиплекс Паннонія Pl. Poshtova Uzhhorod, Zakarpats'ka oblast, 88000 Ukraine (map)

Країна: Угорщина | Тип: Художній | Рік: 2023 рік | Хронометраж: 151 хв |
Угорською мовою з українськими та англійськими субтитрами

Про що фільм

18-річний Абель – не надто старанний учень. Замість того, щоб готуватись до випускних іспитів у школі, він перебуває у френдзоні своєї подруги-відмінниці Янки. Проваливши іспит, Абель не знаходить кращого рішення, ніж пояснити незадовільну оцінку своєму консервативному батьку «політичними мотивами»: начебто ліберальному викладачеві історії Якабу не сподобалась його кокарда з національною символікою на лацкані піджака. Висмоктаний з пальця скандал швидко привертає увагу журналістів та набуває національних масштабів, а ускладнює цю ситуацію ще й те, що Янка, в яку закоханий хлопець, зізнається в коханні вчителю-опозиціонеру.

НАВІЩО ДИВИТИСЬ

«Пояснення всього» – історія про маніпуляцію думками та поляризоване суспільство, у якому достатньо найменшої іскри, щоб спалахнула пожежа. Стрічка знята в традиціях румунської нової хвилі – з натуралістичними кадрами, довгими планами і гумором, який прорізається крізь навислу напругу.

Фільм Ґабора Рейса, за який він отримав нагороду у Венеції, досліджує наелектризовану політичну ситуацію в сучасній Угорщині, але заразом порушує універсальні питання, характерні для людей далеко за її межами: розкол у суспільстві, протистояння правих і лівих, неможливість діалогу.

ПРО РЕЖИСЕРА

Ґабор Рейc – угорський кінорежисер. Прем’єра його повнометражного дебюту «З незрозумілих причин» (2014) відбулась на міжнародному кінофестивалі у Карлових Варах. Стрічка мала великий успіх у прокаті та стала фестивальним гітом. Після цього він взяв участь у програмі «Резиденція» Каннського фестивалю, де працював над стрічкою «Погані вірші» (2018). Фільм отримав 16 нагород та став найкращим угорським фільмом року. «Пояснення всього» – його третя повнометражна стрічка, яка отримала схвалення критиків та чимало фестивальних нагород.

НАГОРОДИ

  • Венеційський міжнародний кінофестиваль (найкращий фільм, секція Горизонти), 2023

  • Чиказький міжнародний кінофестиваль (найкращий фільм, найкращий сценарій), 2023

Previous
Previous
10 August

SLOVAK FEMALE DIRECTORS (SK)

Next
Next
10 August

ПАНЕЛЬНА ДИСКУСІЯ ПРО КУРАТОРСТВО НА КІНОФЕСТИВАЛЯХ