Back to All Events

ГОРИТЬ, МОЯ ПАНЯНКО! (СZ, SK)

  • Ужгородський замок 33 Kapitul'na Street Uzhhorod, Zakarpats'ka oblast, 88000 Ukraine (map)

Країна: Чехословаччина | Тип: Художній | Рік: 1967 рік | Хронометраж: 70 хв |
Фільм демонструється чеською мовою з українськими субтитрами.

Про що фільм

В центрі сюжету – бал пожежників, на який запрошені всі мешканці невеличкого містечка. Урочисте свято, на якому проводять конкурс краси і лотерею, дуже швидко перетворюється на хаос, а катастрофа здається неминучою. 

«Горить, моя панянко!» – блискуча комедія та в’їдлива карикатура на комуністичне суспільство. У стрічці здебільшого знімались не професійні актори, а мешканці чеського містечка, яке надихнуло Формана на цю історію, і де, власне, проходили зйомки. 

Це третій повнометражний фільм Мілоша Формана, який став останнім у чеському періоді творчості режисера, що згодом емігрував до США. Трагікомедія «Горить, моя панянко!» вважається одним з найкращих зразків чеської «нової хвилі». Однак, свого часу стрічку вилучали з прокату за начебто спотворене зображення соціалістичної дійсності, а інформацію про те, що вона номінована на «Оскар» як найкращий іноземний фільм, приховували. На великі екрани сатирична і викривальна «Горить, моя панянко!» повернулася незадовго до розпаду Чехословаччини. 

Cвято, коли навколо все горить, – це саме та сатира, яка була і буде актуальною. Люди святкують, а місто горить, – ось і вся фабула цього простого і геніального фільму.

Один з найвинахідливіших фільмів, який має переглянути кожна розумна людина на цій приреченій планеті. Не уявляю, як в «соціалістичній» Чехословаччині дозволили статися цьому фільму. Обожнюю його і радію, що мав змогу рекомендувати його для спільного перегляду в Ужгороді, де містянам так близька чеська тема.
— Антоніо Лукіч

Про режисерА

Мілош Форман – американський режисер чеського походження. У Чехословаччині він був знаковим режисером чеської «нової хвилі», а емігрувавши до США у 1968 році прославився в Голлівуді. Форман зняв «Пролітаючи над гніздом зозулі» (5 премій «Оскар»), «Амадей» (8 премій «Оскар») та «Народ проти Ларрі Флінта» (2 номінації на «Оскар» та 2 «Золотих глобуси»).

Фестивалі

  • Номінація на премію «Оскар» у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою»

Previous
Previous
8 August

THE KLEZMER PROJECT (AT)

Next
Next
9 August

НАЙКРАЩІ ФІЛЬМИ YOUNG FILM FEST 15+ (CZ)